Quantcast
Channel: informatören » debatt
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Fruktansvärt, oerhört, enormt – och andra onödiga ord

0
0

MegaphoneVi lever i en värld som svämmar över av texter och intryck. I denna kakafoni av åsikter och påtryckningar är det lätt att vi vill krydda våra budskap med förstärkande och värdeladdade ord.

Gör inte det per automatik. Du riskerar tvärtom att ta udden av din poäng genom att slentrianmässigt trycka in förstärkningar utan betydelse.

Den som skriver mycket funderar kanske ibland över hur många av tangenttryckningarna som verkligen blir lästa. Hur många bokstäver och ord slösas egentligen ut genom fönstret till ingen nytta, utan tjänar tvärtom som smuts och föroreningar i ett samhälle som redan bågnar av informationsöverflödet?

Oavsett anledningen lockas många skribenter att spetsa till sina poänger med förstärkande värdeord för att understryka.

”Jag blev faktiskt oerhört sårad”

eller ”Bristen på funktioner i nya produkten är enormt påtaglig”

eller favoriten ”Hettan var fruktansvärt olidlig”.

Det beror givetvis lite på sammanhangen, men jag skulle vilja säga att i de flesta fall är alla förstärkningsorden i fraserna ovan inte bara onödiga utan även kontraproduktiva.

Oerhört betyder i grunden att du aldrig upplevt dess like. I de flesta fall då du blir sårad är det rimligt att anta att så inte riktigt är fallet. Att kort och gott säga att du faktiskt blev sårad väger ofta tyngre än i de fall då det grumsas av det oerhörda. Det är nämligen ordet faktiskt som sätter tyngden i denna fras, att du blev sårad – oerhördheten är ovidkommande.

Bristen på funktionerna i den förmodat tekniska produkten blir också tydligare om den inte vore så enorm. Hur mycket är enormt? När något är enormt är det ovanligt och uppseendeväckande, men en brist brukar ofta peka på det rakt motsatta. Ordet passar inte riktigt in, vilket enorm sällan gör i dagligt tal. Det är ett förstärkningsord som kan störa läsaren istället för att leda in på det du vill säga.

Slutligen används ordet fruktansvärt gärna i sådana sammanhang där det redan är implicit, det blir nästan lite av en tautologi – kaka på kaka. Det som är olidligt kan vi tänka oss även är fruktansvärt, åtminstone om det rör sig om saker som hetta, köld och andra obehagligheter. Att använda två obehagligt laddade ord intill varann förstärker dem inte alltid, utan tvärtom riskerar att få dig att se ut att överdriva. Och tror jag som läsare att du överdriver, då tappar du också min tilltro till dig.

Det här var egentligen inte menat att vara nån slags grammatiskt inlägg i debatten, mest en stilla uppmaning att vara försiktig med de förstärkande orden i debattexter, tal och andra övertygande budskap. Det är väldigt lätt att förstärka med simpla ord, jag gör det ofta själv (märkte du ordet ‘väldigt’?) - men någonstans försöker jag intala mig att reagera varje gång jag använder dem och fundera: behövs de?

Det ord som inte behövs behöver nämligen varken skrivas eller sägas.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images

Trending Articles


Tillstånden inte i skick för Scorpions konsert i Jakobstad


När du behöver påla din husgrund


1700-tals upplevelse på Kastelholms slott


Flickvännen lämnade Måns Möller


Malin Åkerman och Roberto Zincone skiljer sig


Mohammed döms för att ha våldtagit 13-åring


Benjamin Ingrosso om att vara gay


Våra vackraste blå färger


Napp 2-pack Happy Glow


Kristinestad får ny MI-rektor


Dödsfallsnotiser


Tre brandbåtar ryckte ut för att släcka brand på Halsö


HG7


Nu tvingas Sofia möta exet


Carolina Neuraths nakenchock efter otroheten


Dåliga syllar – kostnad och priser för att byta syll


Svensk 25-årig kvinna häktad för giftmordsförsök på sambo


Hund med kronisk gastrit blev frisk 😊


Sångare blev röstläkare


Plintgrund på sand